De aarde voelen en wortelen

Blog: De Aarde Voelen en Wortelen

Wortelen of Aarden is een vorm van Qigong oefeningen die gericht zijn op het versterken van de wortels van het lichaam, het verbeteren van de gronding en het vergroten van de energiestroom.

Bij deze Qigong oefening gaat het om het bewust worden van de onderkant van je voeten, en het bevorderen van een diepere verbinding met de aarde. Dit kan worden gedaan door bewuste ademhalingstechnieken, visualisatie en specifieke bewegingen die gericht zijn op het versterken van de wortels van het lichaam.

Door deze Aarde Voelen en Wortelen oefening te combineren met contact maken met de aarde, bijvoorbeeld door op blote voeten in het gras of op geaarde matten te staan, zitten en/of liggen, kun je de voordelen van beide combineren. 

Op deze manier kun je niet alleen werken aan het versterken van de wortels van je lichaam en het bevorderen van een goede gronding, maar ook profiteren van de mogelijke gezondheidsvoordelen van aarden, zoals het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de energiebalans.

Oefening Wortelen / Aarden Qigong:

Stap 1: Zoek een rustige buitenruimte waar je direct contact kunt maken met de aarde, zoals een grasveld of in je tuin.

Stap 2: Ga op blote voeten staan en voel de ondergrond onder je voeten. Voel de textuur van het gras of de aarde. Neem even de tijd om te ontspannen en je aandacht naar je lichaam te brengen.

Stap 3: Begin met diepe, rustige ademhalingen. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Voel hoe de adem je lichaam vult en weer vrijlaat.

Stap 4: Visualiseer dat er wortels uit je voeten groeien, diep de aarde in. Stel je voor dat deze wortels stevig in de aarde verankerd zijn en dat ze je verbinden met de energie van de aarde.

Stap 5: Maak kleine langzame wiegende bewegingen met je lichaam naar links en rechts, alsof je een boom bent die zachtjes in de wind beweegt, terwijl je wortels stevig in de aarde blijven.

Stap 6: Terwijl je beweegt, blijf je je bewust van de aarde onder je voeten en de verbinding die je voelt. Stel je voor dat je met de inademing energie opneemt van de aarde door je wortels en dat je met de uitademing negatieve energie loslaat en teruggeeft aan de aarde.

Stap 7: Herhaal deze bewegingen en visualisaties zo lang als comfortabel voelt, misschien 5-10 minuten of langer, afhankelijk van je voorkeur en tijd.

Voordelen:

Geaard zijn/voelen: Door contact te maken met de aarde en jezelf voor te stellen als een boom met sterke wortels, bevorder je een gevoel van geaard en stabiliteit. Dit kan helpen om je gecentreerd en evenwichtig te voelen, zelfs in stressvolle situaties.

Energiebalans: De combinatie van aarden en wortel-Qigong kan helpen om de energie in je lichaam in balans te brengen. Het kan je helpen overtollige energie af te voeren en tegelijkertijd nieuwe energie op te nemen van de aarde, waardoor je je energieker en meer in harmonie voelt.

Versterking van wortels: Door bewuste aandacht te besteden aan de onderste delen van je lichaam en je wortels te versterken, kun je een diepere verbinding met de aarde ontwikkelen. Dit kan je helpen om beter gegrond te blijven in het dagelijks leven en veerkrachtiger te zijn in het omgaan met uitdagingen.

Ontspanning en stressvermindering: Het beoefenen van aarden en wortel-Qigong in de natuurlijke omgeving kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Het contact met de aarde en het bewegen van het lichaam in harmonie met de natuurlijke elementen kan een kalmerend effect hebben op zowel de geest als het lichaam.

Het is belangrijk om te onthouden dat het beoefenen van Qigong persoonlijke ervaringen is en dat de resultaten kunnen variëren. Het is altijd een goed idee om te luisteren naar je eigen lichaam en grenzen te respecteren tijdens het beoefenen van deze technieken. Als je twijfelt of vragen hebt neem dan even contact met mij op.

https://www.freepik.com/free-photo/close-up-view-nature-concept_9157833.htm#query=feet%20on%20the%20gras&position=17&from_view=search&track=ais

1 gedachte over “Blog: De Aarde Voelen en Wortelen”

  1. Pingback: Nieuwsbrief Zomer 2023 | Qigong Oefening | De Weg Van De Cirkel

Reacties zijn gesloten.

Chat openen
Hallo,

Welkom op mijn site.
Hoe kan ik je helpen?